Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego rosnącego w Maroku. Występuje w wersji kosmetycznej (tłoczony z nieprażonych nasion) i spożywczej (z nasion prażonych).
Skład
Zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy i linolowy) oraz tokoferole (witaminę E).
Co mówią badania
Dowody dotyczące korzyści zdrowotnych są ograniczone i dotyczą głównie małych badań. W kosmetyce działa jak emolient, czyli natłuszcza i zmiękcza skórę.
Praktyka
- Do jedzenia wybieraj olej spożywczy i dodawaj go na zimno.
- Przechowuj w chłodzie, z dala od światła.
- Osoby uczulone na orzechy powinny zachować ostrożność.



